Outlaw Audio home shop products hideout news support about
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#98618 - 09/09/19 03:20 PM Model 976 - Oppo UDP-203 Issue
AvFan Offline
Desperado

Registered: 09/12/05
Posts: 606
Loc: El Cajon, California
It has been a long time since I last posted in the Saloon as I've been on a 2-channel adventure for some time. I'm hoping the issue I'm having has been discussed somewhere in the Saloon while I have been away.

When I last posted I purchased one of the first 976s along with an Oppo UDP-203 and an 4K LG 55" OLED. It was a big upgrade from my 990, previous 720p Pioneer flat panel and an Oppo BDP-83. My sources beside the Oppo 203 are a cable TV box and an 4K AppleTV and all use quality HDMI 18gbps cables. The cable box and Apple TV perform flawlessly through the 976 but the same can't be said about the Oppo 203.

When playing either a 4k disc or a Blu-Ray I get frequent but random snapping sounds mostly from the center speaker. The volume of the snaps is about the same as what normally comes from the speakers. The picture is unaffected but the snapping makes movies unwatchable. To diagnose the problem I have:

* run the 203's output directly to my LG TV and there is no snapping.
* split the audio to the 976 and video output to the LG from the 203 using HDMI but snapping still occurs.
* run the 203's output to various 976 HDMI ports plus used different HDMI cables and the snapping always occurs.

From what I can tell the Oppo's audio output and the 976's audio processing are not meshing. Has anyone else experienced anything like this? Has there been a firmware update for the 976 that might have addressed this problem? Any ideas from the Saloon? Thanks!
_________________________
AvFan
Outlaw 976 | ATI 2005 | M&K 850s Left, Center & Right, Surround-55s, MX-70B Sub | Harmony 950 remote | Panamax 5100 | OPPO UDP-203 | LG OLED55B7

Top
#98619 - 09/09/19 03:56 PM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: AvFan]
AvFan Offline
Desperado

Registered: 09/12/05
Posts: 606
Loc: El Cajon, California
Another bit of information...Oppo has a firmware update from my current version and I will be installing it shortly. Who knows maybe it will solve the snapping problem.

EDIT: Snapping the same with latest Oppo firmware installed.


Edited by AvFan (09/09/19 04:23 PM)
_________________________
AvFan
Outlaw 976 | ATI 2005 | M&K 850s Left, Center & Right, Surround-55s, MX-70B Sub | Harmony 950 remote | Panamax 5100 | OPPO UDP-203 | LG OLED55B7

Top
#98620 - 09/09/19 04:22 PM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: AvFan]
XenonMan Offline
Desperado

Registered: 04/08/08
Posts: 2632
Loc: Columbus,North Carolina
Sounds like the OPPO is the problem. hope the FW update helps. If not, call OPPO.
_________________________
Music system
Model 990/7500/Magnepan 1.6 QRs/Technics SL1200 MK2/Aperion S-12 Subwoofer/OWA3/Sony NS75H DVD
APC H15 Power Conditioner

TV System
Large Advent Loudspeakers/ Polk center/Monoprice surrounds/Panasonic Viera 42 inch/Onkyo HT-RC260/Sony BDP S590/Directv


Home Theater System
Onkyo PR-SC886/Outlaw 7125 Klipsch RF-82 L/R,RC-62 center, RB-35 SR/SL, BENQ HT1075, Outlaw LFM1-EX/OPPO BDP-83/Directv
Harmony ONE
Blue Jeans and Monoprice interconnects
APC H15 Power Conditioner

Top
#98621 - 09/09/19 06:43 PM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: AvFan]
rdgrimes Offline
Gunslinger

Registered: 10/31/14
Posts: 40
The Oppo is your only source that sends out HDMI lossless audio bitstreamed. (ATV sends LPCM)
I'm pretty sure that the Outlaw is the problem. As a test, set the Oppo to output LPCM.

Top
#98622 - 09/09/19 09:21 PM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: rdgrimes]
AvFan Offline
Desperado

Registered: 09/12/05
Posts: 606
Loc: El Cajon, California
Originally Posted By rdgrimes
The Oppo is your only source that sends out HDMI lossless audio bitstreamed. (ATV sends LPCM)
I'm pretty sure that the Outlaw is the problem. As a test, set the Oppo to output LPCM.


Well that is a brilliant suggestion and it worked! No more snapping. Thanks!

So I believe this means the OPPO is decoding the audio and then the 976 takes care of all the delay, channel levels etc. or do those parameters have to be set in the OPPO? It also begs the questions: 1) Why the 976 can't handle bitstream audio? and 2) Does the OPPO decode better than the 976 or vise versa?

Thanks again!
_________________________
AvFan
Outlaw 976 | ATI 2005 | M&K 850s Left, Center & Right, Surround-55s, MX-70B Sub | Harmony 950 remote | Panamax 5100 | OPPO UDP-203 | LG OLED55B7

Top
#98624 - 09/10/19 04:20 AM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: AvFan]
rdgrimes Offline
Gunslinger

Registered: 10/31/14
Posts: 40
Originally Posted By AvFan
Originally Posted By rdgrimes
The Oppo is your only source that sends out HDMI lossless audio bitstreamed. (ATV sends LPCM)
I'm pretty sure that the Outlaw is the problem. As a test, set the Oppo to output LPCM.


Well that is a brilliant suggestion and it worked! No more snapping. Thanks!

So I believe this means the OPPO is decoding the audio and then the 976 takes care of all the delay, channel levels etc. or do those parameters have to be set in the OPPO? It also begs the questions: 1) Why the 976 can't handle bitstream audio? and 2) Does the OPPO decode better than the 976 or vise versa?

Thanks again!


The Oppos speaker setup options only effect the analog outputs.
In most cases it doesn't matter where the decoding is done, although it may impact the 976's DSP modes in some way. In a perfect world the 976 should be treating LPCM input more or less the same as bitstream.

Top
#98625 - 09/10/19 07:22 AM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: rdgrimes]
AvFan Offline
Desperado

Registered: 09/12/05
Posts: 606
Loc: El Cajon, California
Originally Posted By rdgrimes
The Oppos speaker setup options only effect the analog outputs.
In most cases it doesn't matter where the decoding is done, although it may impact the 976's DSP modes in some way. In a perfect world the 976 should be treating LPCM input more or less the same as bitstream.


I watched a full 4K UHD movie (The Revenant) for maybe the first time since I upgraded all my HT gear and it was pretty amazing. I may pose the question to the Outlaws about the 976 processing bitstream from the OPPO but if there isn't any difference in the audio quality it may not matter. However, it seems odd that Outlaw would expend all the effort to build a processor to have it not work with, at the time, a very popular disc player. Regardless, I'm enjoying movies again.

Thanks again!
_________________________
AvFan
Outlaw 976 | ATI 2005 | M&K 850s Left, Center & Right, Surround-55s, MX-70B Sub | Harmony 950 remote | Panamax 5100 | OPPO UDP-203 | LG OLED55B7

Top
#98626 - 09/10/19 07:31 AM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: AvFan]
Helson Offline
Gunslinger

Registered: 03/21/12
Posts: 253
Loc: USA
Originally Posted By AvFan
...When playing either a 4k disc or a Blu-Ray I get frequent but random snapping sounds mostly from the center speaker. The volume of the snaps is about the same as what normally comes from the speakers. The picture is unaffected but the snapping makes movies unwatchable...

Is the loudness of the snapping effected by volume level? Check to see if it's just the center channel.
Are you doing any upmixing? Is the material Dolby TrueHD? or DTS-HD Master Audio?
I haven't had this experience with my Oppo-203.
_________________________
It's time to hit "send" and leave.

Main HT <> 976 <> 7200 <> Ultra-X12 <> sapphire ST2 mkII RF/LF <> sapphire SC center
sapphire ST2 mkII SBR/SBL <> sapphire SS SR/SL <> Verizon/DVR <> Vizio E70U-D3 <> Oppo UDP-203 <> Amazon 4k Fire TV

Top
#98628 - 09/10/19 09:17 AM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: AvFan]
AvFan Offline
Desperado

Registered: 09/12/05
Posts: 606
Loc: El Cajon, California
I certainly appreciate everyone's thoughts on what might be the cause of the snapping sound. It really does take a village to watch a movie at home!

Just to note, I get the snapping on UHD and standard Blu-Ray discs so this isn't just a 4K disc issue. However, the latest discs that I heard the snapping was Dunkirk UHD w/HDR that says on the box that it is DTS HD Master Audio and The Revenant UHD. The snapping also occurred when I played the standard Blu-Rays of Dunkirk and The Book of Eli.

As far as the volume of the snapping, it is proportional to the overall volume and occurs in at least the left, center and right speakers. I originally thought it was the just the center but that was because I sit closer to the center speaker than the left or right.

The 976's page on Outlaw's website does not indicate there is a firmware update unless I missed something.
_________________________
AvFan
Outlaw 976 | ATI 2005 | M&K 850s Left, Center & Right, Surround-55s, MX-70B Sub | Harmony 950 remote | Panamax 5100 | OPPO UDP-203 | LG OLED55B7

Top
#98629 - 09/10/19 09:52 AM Re: Model 976 - Oppo UDP-203 Issue [Re: AvFan]
Helson Offline
Gunslinger

Registered: 03/21/12
Posts: 253
Loc: USA
The loudness of the snapping being affected by the volume control, means, it is upstream from the volume circuit. You should contact Outlaw with this issue.
_________________________
It's time to hit "send" and leave.

Main HT <> 976 <> 7200 <> Ultra-X12 <> sapphire ST2 mkII RF/LF <> sapphire SC center
sapphire ST2 mkII SBR/SBL <> sapphire SS SR/SL <> Verizon/DVR <> Vizio E70U-D3 <> Oppo UDP-203 <> Amazon 4k Fire TV

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Who's Online
0 registered (), 44 Guests and 1 Spider online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newest Members
RandyML, fpefpe, Joe in Mobile, blfolson, BluzeKaatZ
8421 Registered Users
Top Posters (30 Days)
Helson 9
AvFan 6
XenonMan 4
ErikMH 2
rdgrimes 2
Forum Stats
8,421 Registered Members
84 Forums
11,166 Topics
97,984 Posts

Most users ever online: 252 @ 10/08/16 06:08 PM