Outlaw Audio home shop products hideout news support about
Topic Options
#98312 - 01/22/19 07:14 PM HDMI 4 input not decoding 5.1
ampeg66 Offline
Gunslinger

Registered: 07/05/01
Posts: 23
Loc: Austin, Texas, USA
5.1 content isn’t decoding properly with devices that are connected to the HDMI 4 input. The content outputs correctly using the same devices with the other 3 HDMI inputs.

I connected a Roku 3 to the HDMI 4 input. The source indicators show 5.1, but the output indicators show only 2.1, and that’s what I’m getting. Status shows Dolby Digital Plus 3/2.1.

So I moved an Apple TV to HDMI 4. The 975 source and output indicators show 2.1 only. Status shows Multi PCM 3/2.1.

Cable box in HDMI 4: The 975 source indicators show 5.1 but the output indicators show (and I’m only getting) 2.1. Status shows Dolby Digital 3/2.1.

Thanks for any ideas to help diagnose.


Edited by ampeg66 (01/22/19 07:15 PM)
_________________________
Panasonic TC-P65GT50 (65" plasma)
Outlaw 975 | Outlaw 750
Paradigm Monitor v2 Series 5.1 (Monitor 11 fronts | Mini Monitor pair as center | ADP-370 Dipole Surrounds)
Outlaw LFM-1 Plus Subwoofer
SA8300HD Cable Box | Sony BDP-S550 Blu-ray Player | Apple TV

Top
#98314 - 01/23/19 07:30 AM Re: HDMI 4 input not decoding 5.1 [Re: ampeg66]
Helson Offline
Gunslinger

Registered: 03/21/12
Posts: 246
Loc: USA
The status showing 3/2.1, is a 5.1 signal. The first "3" is for your front sound stage channels, left, right, and center. The "2" is for the surround channels, with .1 being the LFE channel.
_________________________
It's time to hit "send", and leave.

Main HT <> 976 <> 7200 <> Ultra-X12 <> sapphire ST2 mkII RF/LF <> sapphire SC center
sapphire ST2 mkII SBR/SBL <> sapphire SS SR/SL <> Lava over the air converter/DVR <>
Lava HD-2605 Ultra 150 mile antenna <> Vizio E70U-D3 70" LCD <> Oppo UDP-203 <> Amazon 4k Fire TV

Top
#98315 - 01/23/19 09:26 AM Re: HDMI 4 input not decoding 5.1 [Re: ampeg66]
ampeg66 Offline
Gunslinger

Registered: 07/05/01
Posts: 23
Loc: Austin, Texas, USA
Right. In all cases the status says that I'm receiving 5.1 from the source. But in some cases the source indicators don't match that, and in all cases the output indicators don't match that and only 2.1 is coming out of the speakers.
_________________________
Panasonic TC-P65GT50 (65" plasma)
Outlaw 975 | Outlaw 750
Paradigm Monitor v2 Series 5.1 (Monitor 11 fronts | Mini Monitor pair as center | ADP-370 Dipole Surrounds)
Outlaw LFM-1 Plus Subwoofer
SA8300HD Cable Box | Sony BDP-S550 Blu-ray Player | Apple TV

Top
#98317 - 01/23/19 11:27 AM Re: HDMI 4 input not decoding 5.1 [Re: ampeg66]
Outlaw Ben Offline

Gunslinger

Registered: 10/31/13
Posts: 212
Sounds like you've pressed the stereo button, on the remote, when you were monitoring this input. Next time you are monitoring this input, make sure to press the Surr Mode button.

Top
#98318 - 01/23/19 05:28 PM Re: HDMI 4 input not decoding 5.1 [Re: ampeg66]
ampeg66 Offline
Gunslinger

Registered: 07/05/01
Posts: 23
Loc: Austin, Texas, USA
Thank you! That was it. I haven’t used stereo mode so I didn’t know what was happening, but that makes sense. Must have been an inadvertent tap on my Harmony remote.
_________________________
Panasonic TC-P65GT50 (65" plasma)
Outlaw 975 | Outlaw 750
Paradigm Monitor v2 Series 5.1 (Monitor 11 fronts | Mini Monitor pair as center | ADP-370 Dipole Surrounds)
Outlaw LFM-1 Plus Subwoofer
SA8300HD Cable Box | Sony BDP-S550 Blu-ray Player | Apple TV

Top

Who's Online
0 registered (), 61 Guests and 1 Spider online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newest Members
Gmoney07, catalo, ktkcs, 1971H1A, Hombre
8416 Registered Users
Top Posters (30 Days)
Helson 10
XenonMan 9
ErikMH 4
Glynr 3
drueb 3
Forum Stats
8,416 Registered Members
84 Forums
11,158 Topics
97,946 Posts

Most users ever online: 252 @ 10/08/16 06:08 PM