Outlaw Audio home shop products hideout news support about
Topic Options
#91505 - 10/04/12 11:06 AM Marantz SR6006 HDMI video issue
rangler Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 05/04/05
Posts: 14
Loc: northeastern US
I seem to be experiencing "black crush" when passing HDMI video through my receiver. This happens with both my SA high def DVR and oppo bdp-83 blu-ray player. My TV is a vizio XVT553 which has excellent shadow detail performance but this is lost when hdmi signals come from the receiver. I have not been able to calibrate this out with the contrast/brightness/backlight settings. To avoid this problem I have been connecting all sources directly to the tv. I would prefer to take advantage of hdmi switching if possible. Has anyone else run into this problem? How did you take care of it? Thank you in advance for any and all help.
_________________________
rangler

Marantz SR6006 in 7.1 configuration
Visio XVT553SV
Oppo Digital BDP-83 blu-ray
aperion 533-VAC, 532 L/R, 534-SS surround and rears, S10 sub-woofer
scientific atlanta 8300HD
harmony 900 remote

Top
#91508 - 10/04/12 03:22 PM Re: Marantz SR6006 HDMI video issue [Re: rangler]
XenonMan Online   content
Desperado

Registered: 04/08/08
Posts: 2299
Loc: Columbus,North Carolina
I assume all of the individual sources work well when connected directly to the TV? How long is the HDMI run between the receiver and the TV and is it any different when the sources are connected directly. Have you tried another HDMI cable from your receiver? It could be the settings in the receiver causing the issue. Go into its video menu and see what adjustments are available. Hope this helps.
_________________________
Music system
Model 990/7500/Magnepan 1.6 QRs/Technics SL1200 MK2/Aperion S-12 Subwoofer/OWA3/Sony NS75H DVD

TV System
Large Advent Loudspeakers/Panasonic Viera 42 inch/Onkyo HT-RC260/Sony BDP S590


Home Theater System
Onkyo PR-SC886/7125/Klipsch RF-82 L/R,RC-62 center, RB-35 SR/SL, BENQ HT1075, Outlaw LFM1-EX/OPPO BDP-83/Directv
Harmony ONE
Blue Jeans and Monoprice interconnects
APC H15 Power Conditioners

Top
#91517 - 10/05/12 03:13 AM Re: Marantz SR6006 HDMI video issue [Re: XenonMan]
rangler Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 05/04/05
Posts: 14
Loc: northeastern US
Yes the sources look fine when directly connected. I have swapped and bought new cables. The lengths are between 6 and 8 feet each. I have tried adjusting the receiver video settings to no avail. I even set the receiver to video pass through and nothing eliminated the black crush issue.
_________________________
rangler

Marantz SR6006 in 7.1 configuration
Visio XVT553SV
Oppo Digital BDP-83 blu-ray
aperion 533-VAC, 532 L/R, 534-SS surround and rears, S10 sub-woofer
scientific atlanta 8300HD
harmony 900 remote

Top
#91521 - 10/05/12 06:38 AM Re: Marantz SR6006 HDMI video issue [Re: rangler]
XenonMan Online   content
Desperado

Registered: 04/08/08
Posts: 2299
Loc: Columbus,North Carolina
Its sounds like some limitation with the receiver. Have you called Marantz.
_________________________
Music system
Model 990/7500/Magnepan 1.6 QRs/Technics SL1200 MK2/Aperion S-12 Subwoofer/OWA3/Sony NS75H DVD

TV System
Large Advent Loudspeakers/Panasonic Viera 42 inch/Onkyo HT-RC260/Sony BDP S590


Home Theater System
Onkyo PR-SC886/7125/Klipsch RF-82 L/R,RC-62 center, RB-35 SR/SL, BENQ HT1075, Outlaw LFM1-EX/OPPO BDP-83/Directv
Harmony ONE
Blue Jeans and Monoprice interconnects
APC H15 Power Conditioners

Top
#91529 - 10/05/12 09:19 AM Re: Marantz SR6006 HDMI video issue [Re: XenonMan]
rangler Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 05/04/05
Posts: 14
Loc: northeastern US
No I haven't. I suppose that will be my next move.
_________________________
rangler

Marantz SR6006 in 7.1 configuration
Visio XVT553SV
Oppo Digital BDP-83 blu-ray
aperion 533-VAC, 532 L/R, 534-SS surround and rears, S10 sub-woofer
scientific atlanta 8300HD
harmony 900 remote

Top
#91677 - 11/14/12 08:25 PM Re: Marantz SR6006 HDMI video issue [Re: rangler]
ampeg66 Offline
Gunslinger

Registered: 07/05/01
Posts: 20
Loc: Austin, Texas, USA
Interesting. I'm trying to troubleshoot what sounds like a similar issue with my SR5007. Except I thought it was doing the opposite: That the receiver was *lightening* the deep black levels on my Panasonic TC-P65GT50.

All sources (cable box, Blu Ray player and Apple TV) are connected to the SR5007 via HDMI, with a single HDMI running to the TV.

As I switch between sources on the receiver, the picture goes from a deep, inky black that disappears into the TV's bezel to more of a 95% gray color. Shutting down and restarting the system, sometimes more than once, will return it to normal. I've tried every setting I can find on each component that might be automatically adjusting picture quality, video or color formats, etc., but so far I can't narrow it down.

I just got cables so I can run the components to the individual TV inputs instead of switching via the receiver. Hopefully that will give me a better idea whether or not its an issue with the receiver's video switching.
_________________________
Panasonic TC-P65GT50 (65" plasma)
Outlaw 975 | Outlaw 750
Paradigm Monitor v2 Series 5.1 (Monitor 11 fronts | Mini Monitor pair as center | ADP-370 Dipole Surrounds)
Outlaw LFM-1 Plus Subwoofer
SA8300HD Cable Box | Sony BDP-S550 Blu-ray Player | Apple TV

Top
#92443 - 01/20/13 08:42 AM Re: Marantz SR6006 HDMI video issue [Re: ampeg66]
rangler Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 05/04/05
Posts: 14
Loc: northeastern US
ampeg66,

I wonder if we don't have the same problem. I haven't done any research on it lately so nothing has changed in my situation. A while ago I spoke to marantz tech support and was told to check that the receiver upconversion feature was disabled. Any solution in your case?
_________________________
rangler

Marantz SR6006 in 7.1 configuration
Visio XVT553SV
Oppo Digital BDP-83 blu-ray
aperion 533-VAC, 532 L/R, 534-SS surround and rears, S10 sub-woofer
scientific atlanta 8300HD
harmony 900 remote

Top
#95198 - 07/10/15 12:10 PM Re: Marantz SR6006 HDMI video issue [Re: rangler]
rangler Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 05/04/05
Posts: 14
Loc: northeastern US
I don't know if anyone will ever come back to this old thread but I did solve this issue. Once I turned the OSD overlay feature off on the receiver the video no longer seemed affected by using the HDMI switching.
_________________________
rangler

Marantz SR6006 in 7.1 configuration
Visio XVT553SV
Oppo Digital BDP-83 blu-ray
aperion 533-VAC, 532 L/R, 534-SS surround and rears, S10 sub-woofer
scientific atlanta 8300HD
harmony 900 remote

Top
#95203 - 07/17/15 10:44 AM Re: Marantz SR6006 HDMI video issue [Re: rangler]
Owl's_Warder Offline
Desperado

Registered: 06/29/01
Posts: 799
Loc: Grants Pass, OR
Thanks for the follow-up, rangler. It's always nice to see what resolves an issue. You never know who it might help out in the future!

Top

Who's Online
1 registered (XenonMan), 56 Guests and 5 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newest Members
Brian6751, DEJ, B44U, HiFiJeff, jarok
8123 Registered Users
Top Posters (30 Days)
XenonMan 19
Stephen B 12
HiFiJeff 6
Owl's_Warder 4
AvFan 3
Forum Stats
8,123 Registered Members
74 Forums
10,940 Topics
95,837 Posts

Most users ever online: 252 @ 10/08/16 06:08 PM