Outlaw Audio home shop products hideout news support about
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#74374 - 01/20/06 01:13 AM Dual subs & sms-1
HTADDICT Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 01/20/06
Posts: 12
Loc: Minot ND
Hi, I have 1 svs pc-ultra, the other will be here in about a week. I just got this sub and the sms-1, and only have about 2 hours of use on it. Kids and work keep me away from the tweeking but I get the house to myself on my lunch hour.

Read this forum and learnt how to turn off the sms-1 crossover by remote reset GREAT! I was getting a huge dip at 80, but I also have another at 100.I have a klipsch RF-7 mains. With yamaha rxv-757 receiver, yamaha xover set at 80. I set Xover to off on sms-1 tonight and I'll re-check again tomorrow. Also by reading in this forum I have a better idea of what to do with the volume settings. I have many more questions, but I need time with the sms-1 before I go asking a bunch of how do I stuff.

Happy to see a dedicated spot for discussion on the sms-1. I'll be back!!!

Top
#74375 - 01/20/06 07:45 AM Re: Dual subs & sms-1
gonk Offline
Desperado

Registered: 03/21/01
Posts: 14054
Loc: Memphis, TN USA
Come on back, HTADDICT - the SMS-1 is a really cool product, but there is definitely a learning curve due to the amount of flexibility it offers.
_________________________
gonk
HT Basics | HDMI FAQ | Pics | Remote Files | Art Show
Reviews: Index | 990 | speakers | BDP-93

Top
#74376 - 01/20/06 01:17 PM Re: Dual subs & sms-1
HTADDICT Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 01/20/06
Posts: 12
Loc: Minot ND
The learning curve is only steep at first....I hope, I get such little time to do setup, here's the problem I'm having, I'm getting readings down into 20hz and above with my klipsch rf-7's, I'm in stereo mode, all speakers set to small, crossover set at 80hz, sms-1 crossover off. Sub set for lfe output. Just to make sure it wasn't my sub, I shut it off, it's my rf-7's that don't seem to be responding to the 80hz cutoff. Shouldn't the graph be starting around 80hz like in the manual?

Top
#74377 - 01/20/06 01:35 PM Re: Dual subs & sms-1
gonk Offline
Desperado

Registered: 03/21/01
Posts: 14054
Loc: Memphis, TN USA
The curve can be steep, but if you can get past it the basic operation is pretty straightforward.

So your mains are reproducing a signal all the way down to 20Hz? With speakers set to small, receiver set to stereo but not any sort of bypass mode (stereo bypass would cause the receiver to skip bass management), SMS-1 crossover off, and with the SMS-1 muted (or the sub off) you should see the response drop off obviously at 80Hz. I don't know much about your particular receiver, but I'd suggest checking that it is not in any sort of "bypass" mode.
_________________________
gonk
HT Basics | HDMI FAQ | Pics | Remote Files | Art Show
Reviews: Index | 990 | speakers | BDP-93

Top
#74378 - 01/23/06 01:46 PM Re: Dual subs & sms-1
HTADDICT Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 01/20/06
Posts: 12
Loc: Minot ND
Ok, I give up... my mains are definently putting out sound down to 20hz up to full strength db level by the time it hits 40hz when set to small. When set to large they start at 15hz to full db strength by the time it hits 30hz. I've set the crossover anywhere from 40hz all the way up to 200 hz in 10hz increments on the receiver to no avail! When I set it to 40 hz I can hear fluttering in the tweets. I've tried all of my dsp modes, pure direct mode, 2 channel mode, straight mode, nothing seems to make a difference, it is not cutting off the low frequencies anywhere near the 80hz like I would like it to. I emailed yamaha last friday but have yet to hear back. Kinda hard to blend in the sub when I have 2 mains that are acting like one.

Top
#74379 - 01/23/06 05:47 PM Re: Dual subs & sms-1
gonk Offline
Desperado

Registered: 03/21/01
Posts: 14054
Loc: Memphis, TN USA
It sounds almost as if you are stuck in some sort of analog bypass mode. That's odd.
_________________________
gonk
HT Basics | HDMI FAQ | Pics | Remote Files | Art Show
Reviews: Index | 990 | speakers | BDP-93

Top
#74380 - 01/23/06 07:02 PM Re: Dual subs & sms-1
loopy Offline
Gunslinger

Registered: 12/26/05
Posts: 206
Loc: Central Ma.
HI HTaddict, just my two cents have you tried resetting everything to the defaults in the yamaha, and starting over, I had a htr series that was kind of buggy like that
_________________________
Outlaw 990/7125,Denon 2910,Toshiba A3, Klipsch RF35,RC35,RS35,RW12,SMS-1

Top
#74381 - 01/23/06 11:09 PM Re: Dual subs & sms-1
HTADDICT Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 01/20/06
Posts: 12
Loc: Minot ND
Loopy, I think that is what I'm going to try next is just to reset everything, I wonder if the ypaq is the thing that is kinda screwy. Maybe if I reset it and do everything by hand I'll have better results, and if that doesn't do it, I'm wondering if my yamaha is haveing some kind of bass management problem and maybe I'm not the only one. I am new to yamaha since I've only owned sony ES's in the past so I'm trying to get used to the different setups so there might still be room for some user error, but at this point I doubt it. I'm going to try putting in another e'mail to yamaha.

Typically when you guys set your xover, how quickly does it flatline behind your set-point?

Top
#74382 - 01/23/06 11:38 PM Re: Dual subs & sms-1
gonk Offline
Desperado

Registered: 03/21/01
Posts: 14054
Loc: Memphis, TN USA
If my memory serves correctly, the response curve had a small curve starting right around the crossover point and then a line probably running at a 45 degree angle, but I could be remembering the angle of the line wrong. It's a noticeable event, though.
_________________________
gonk
HT Basics | HDMI FAQ | Pics | Remote Files | Art Show
Reviews: Index | 990 | speakers | BDP-93

Top
#74383 - 01/24/06 01:59 PM Re: Dual subs & sms-1
HTADDICT Offline
Deputy Gunslinger

Registered: 01/20/06
Posts: 12
Loc: Minot ND
Well, I went in and reset my receiver and tried manually setting things = no change. still same response, then I tried the auto setup, same thing. For all I know it is the yamaha that is not initializing the crossover. Still rapid climb at 25hz. Next thing is trying to find out who to call, Yamaha or Velodyne? It is a yamaha problem but I wonder if Velodyne could help me out too, you wouldn't think that there was a problem with the sms-1? It seems to be working fine.

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Who's Online
0 registered (), 75 Guests and 0 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newest Members
zbob, mediapimp, Hvrnaut, hpl, cheyneb25
8615 Registered Users
Top Posters (30 Days)
butchgo 1
theothermark 1
Terrapinion 1
Forum Stats
8,615 Registered Members
88 Forums
11,294 Topics
98,595 Posts

Most users ever online: 386 @ 01/14/20 03:43 PM